NOS Nieuws

  • Twee dagen na de mislukte tewaterlating van een Noord-Koreaans marineschip zijn de eerste satellietfoto's verschenen van hoe het schip erbij ligt. Dat is deels onder water op een zijde, deels nog op de kade.

    Zo op het oog is de torpedojager met blauw zeildoek overdekt, vermoedelijk om te voorkomen dat de satellietfoto's eigenschappen van het schip aan het licht brengen die geheim moeten blijven.

    Noord-Korea zegt dat de schade meevalt en dat er tien dagen nodig zijn om het schip leeg te pompen en te repareren, iets waar deskundigen ernstig aan twijfelen.

    De Zuid-Koreaanse defensie-expert Lee Il-woo zegt tegen persbureau AP dat waarschijnlijk de machinekamer aan de achterzijde onder water is gelopen en er gaten in de romp zijn geslagen. Hij verwacht dat Noord-Korea het schip overeind probeert te krijgen, weer in de verf zet en dan doet of alle problemen zijn opgelost, terwijl de reparaties volgens hem wel een jaar kunnen duren.

    Te vroeg

    Het 5000 ton wegende oorlogsschip had woensdag op de werf in Chongjin zijwaarts in het water moeten glijden. Dat is een methode die in Noord-Korea volgens experts bij marineschepen nooit eerder is gebruikt.

    Mogelijk is te weinig rekening gehouden met zware wapensystemen aan boord, waardoor het uit balans raakte. Volgens de officiële lezing liet een hijsvaartuig aan de achterzijde het schip te vroeg los. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

    De woede van dictator Kim Jong-un werd in staatsmedia breed uitgemeten. Hij sprak van een "criminele daad" die niet mag worden getolereerd. De verwachting is dat de mensen die verantwoordelijk worden gehouden streng zullen worden gestraft.

  • Een man die twee jaar geleden een gezin van vier mensen doodreed is in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel. Dat is zes jaar meer dan eerder door de rechtbank werd opgelegd. De 35-jarige dader krijgt echter geen tbs met dwangverpleging, zoals hij dat eerder wel kreeg.

    Het ongeluk gebeurde begin maart 2023 op de A59, ter hoogte van Sprang-Capelle. Thomas de G. reed met meer dan 200 kilometer per uur van achter in op de auto van de slachtoffers.

    Na de klap raakte de auto van de slachtoffers een vrachtwagen en een andere personenauto en vloog in brand. De vader (46) en kinderen (13 en 10) waren op slag dood en ook de 46-jarige moeder kwam om het leven.

    Uit onderzoek is gebleken dat De G. minstens 225 kilometer per uur reed, waar 130 was toegestaan. Ook had hij te veel gedronken om nog te mogen rijden. Hij had een promillage van 1,77 waar maximaal 0,5 is toegestaan. Verder filmde hij zijn autorit met zijn telefoon, waardoor hij maar één hand aan het stuur had.

    Doodslag

    De G. werd eind 2023 door de rechtbank veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens Omroep Brabant vond de verdachte de straf te hoog en ging hij in hoger beroep.

    Het gerechtshof oordeelt net als de rechtbank dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan meervoudige doodslag. Met zijn rijgedrag heeft de verdachte volgens het hof bewust de kans op een dodelijk ongeluk aanvaard.

    Geen tbs

    Anders dan de rechtbank heeft het hof besloten om geen tbs met dwangverpleging op te leggen. Twee deskundigen hebben tbs tijdens de behandeling van het hoger beroep afgeraden, omdat de verdachte inmiddels veranderd is, net als de situatie waarin hij verkeert.

    Het hof neemt dit advies van de deskundigen over, maar vindt daarbij een hogere celstraf van zestien jaar op zijn plaats. Naast de celstraf mag De G. tien jaar niet rijden en is hij ook veroordeeld tot een zogeheten gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Dat betekent dat hij na zijn vrijlating onder intensief toezicht komt te staan.

  • Op het centraal station in Hamburg heeft iemand met een mes ingestoken op meerdere mensen. De lokale brandweer spreekt tegen het Duitse persbureau DPA van twaalf gewonden, van wie er zes in levensgevaar zijn.

    De politie heeft een verdachte aangehouden. Over de identiteit van de arrestant is nog niets bekend.

    Het lokale nieuwsmedium Hamburger Abendblatt schrijft dat de aanval rond 18.00 uur plaatsvond op een perron. De verdachte zou willekeurig om zich heen hebben gestoken. Onduidelijk is wat het motief was.

    Volgens ooggetuigen lijkt de straat naast het station op "een militair hospitaal". De politie is massaal uitgerukt. Het treinverkeer zou stilliggen.

  • Premier Schoof probeert de zorgen bij partijen als PVV en BBB én enkele ministers over mogelijke bezuinigingen als gevolg van extra NAVO-uitgaven weg te nemen. Aanleiding is de bekendmaking van het bedrag tussen de 16 en 19 miljard euro dat Nederland zou moeten betalen aan extra defensie-uitgaven. "Ik begrijp de zorgen, maar die enorme bedragen hoeven niet meteen op tafel", zo zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie.

    Hij reageerde op vragen in aanloop naar de naderende NAVO-top in Den Haag op 24 en 25 juni. NAVO-topman Rutte wil dat alle 32 lidstaten hun defensie-uitgaven verhogen van 2 naar zeker 3,5 procent van het bruto binnenlands product. De Amerikaanse president Trump, die ook naar Den Haag komt, eist zelfs 5 procent en daar zou Rutte ook wel op uit willen komen.

    Defensieminister Brekelmans heeft deze week aan de Tweede Kamer geschreven dat Nederland voor de wens van 3,5 procent ieder jaar 16 tot 19 miljard euro extra op de begroting moet vinden.

    "Het is een heel lastig vraagstuk", verwoordde PVV-minister Agema de bedenkingen vanochtend binnen haar partij. "Je hebt niet zomaar een dekking en het gaat om heel veel geld." Binnen de partij leven vragen wat het precies betekent voor de begroting als Nederland miljarden euro's extra moet ophoesten om Europa beter te verdedigen tegen de toenemende agressie van Rusland. Moet er dan extra bezuinigd worden?

    Termijnen

    Ook BBB is nog terughoudend. De partij wil zich, in tegenstelling tot de VVD en NSC, nog niet vastleggen op een percentage, zo liet Kamerlid Vermeer donderdag in de Tweede Kamer weten. De partij wil meer duidelijkheid over hoe dat bedrag dan precies betaald moet worden en in welke termijnen.

    Volgens Schoof maken ook ministeries die veel publieke middelen beheren zich zorgen, zoals die van zorg, onderwijs en sociale zekerheid. "Maar laat je niet meteen afschrikken door die miljarden", aldus de premier. Hij wilde nog niet zeggen op welke manier het defensiegeld dan op de Rijksbegroting moet komen en hoe het dan betaald gaat worden. Er wordt nu naar gekeken. "Het gaat om percentages, termijnen en op welk tempo je het doet", was zijn cryptische antwoord.

    De NAVO-top in Den Haag is voor topman Rutte een belangrijk moment om afspraken te maken over een nieuwe defensienorm.

    Het Nederlandse kabinet wil er als gastland goed op staan bij de NAVO-top. Daarom is het volgens VVD-minister Brekelmans "heel belangrijk dat we eenheid uitstralen". De VVD- en NSC-fracties steunen die lijn. De vrees bestaat dat Nederland als gastland pas heel laat zich committeert aan de NAVO-wens.

    Schoof vindt het niet raar dat vier weken voor de top het kabinet nog geen overeenstemming heeft over de extra defensiemiljarden. Andere landen zijn er nu ook mee bezig en Schoof belooft dat het kabinet er "ruim" voor de NAVO-top uit is. Maar, erkent minister Heinen van Financiën, "het zijn nog pittige discussies".

  • Voor het eerst in jaren heeft Nederland kinderen uitgezet die hier langer dan vijf jaar hebben gewoond en dus als 'geworteld' gelden. Het gaat om Isaac (16), Sarah (11) en Rejoice (7). De jongste van de drie is in Nederland geboren.

    Het gezin Imuse uit Nigeria woonde ruim acht jaar in een asielzoekerscentrum in Emmen en is gisteren het land uit gezet omdat hun asielaanvraag werd afgewezen. Voor zover bekend zijn het de eerste kinderen die sinds het afschaffen van het kinderpardon in 2019 zijn uitgezet.

    Volgens die regeling mochten kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland woonden en dus als geworteld golden, hier blijven. Sinds de afschaffing bestaat er geen regeling meer waarop kinderen die vijf jaar of langer in Nederland wonen zich kunnen beroepen.

    Om te voorkomen dat er in de toekomst weer gewortelde kinderen zouden worden uitgezet, moest de asielprocedure worden versneld. Maar asielzaken duren nog altijd erg lang.

    Geen afscheid

    Isaac, Sarah en Rejoice gingen in Nederland naar school en werden eerder deze maand samen met hun moeder aangehouden. Sindsdien zaten ze vast in het detentiecentrum in Zeist.

    Gisteren werden ze door de Dienst Terugkeer en Vertrek op het vliegtuig gezet naar de Nigeriaanse stad Lagos. Volgens de organisatie ChildSupporto, die het gezin bijstond, "zijn de kinderen niet in de gelegenheid gesteld om afscheid te nemen van hun vrienden en vriendinnen".

    Waarom het gezin destijds uit Nigeria vluchtte, is onbekend. De IND doet geen uitspraken over individuele procedures.

    420 kinderen

    Naar schatting zijn er ongeveer 420 kinderen die in dezelfde situatie verkeren als het gezin Imuse; ze worden mogelijk uitgezet, maar de asielprocedures duren inmiddels zo lang dat ze geaard zijn in Nederland. Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children gaat het mogelijk om een nog grotere groep.

    De IND stelt dat dit soort gevallen zich onder meer voordoen door de stapeling van procedures. Na een afwijzing van een eerste asielaanvraag, kunnen mensen in beroep gaan bij de rechter. Vervolgens kunnen ze ook weer in beroep gaan tegen die uitspraak.

    Als dat is verloren kan er een nieuwe asielaanvraag met nieuwe feiten gedaan worden. Ook de IND zelf kan in beroep gaan tegen uitspraken van de rechter. Soms verdwijnen mensen voor jaren de illegaliteit in en doen dan een nieuwe aanvraag.

    'Zal vaker gebeuren'

    Volgens minister Faber van Asiel en Migratie kan het in de toekomst "zeker vaker gebeuren" dat gewortelde kinderen worden uitgezet. "Als gezinnen niet aan de voorwaarden voldoen, zullen ze worden uitgezet", zegt de minister.

    De afgelopen jaren kwamen er meer gewortelde kinderen in het nieuws die te horen hadden gekregen dat ze zouden worden uitgezet. Een bekend geval is de 12-jarige Mikael. De in Nederland geboren jongen moet worden uitgezet naar Armenië, waar hij nog nooit is geweest. Afgelopen april wees de IND opnieuw een verblijfsaanvraag van Mikael af.